top of page

Șezătoarea Mândrelor #depaște




Șezătoarea Mândrelor din Săptămâna Mare o dedicăm ouălor încondeiate. Luni 29 aprilie, ora 18:00-20:00, pe zoom. Întâlnirea lunară este inclusă în abonamentul Creativul (pe Patreon) sau vă puteți înscrie pe mail al.radu@outlook.com. Fee 100 lei.

Materiale necesare:

  • 6-10 ouă, de preferat albe, în prealabil spălate și degresate cu oțet, apoi fierte la foc mic 12 min.

  • acuarele, carioci netoxice sau orice aveți. IMPORTANT! Dacă folosiți culori care nu sunt food safe, ouăle vor rămâne cu scop decorativ.

  • alternative pentru cei care nu pot pregăti ouă fierte, ar fi ouă de lemn sau pur si simplu desenam modelele pe hârtie.

"În Bucovina se crede că Diavolul tot una întreabă de se mai scriu ouă pe pământ, și de mai sunt colinde prin sate. Când ouă nu se vor mai scrie și colinde nu vor mai fi, atunci și el va ieși." - "Ouăle De Pasti, Studiu De Folklor 1931" de Artur Gorovei


Încondeierea ouălor este un adevărat meșteșug. Tradițional desenul se face cu ceara de albine topită cu o unealtă specială – chișiță, un bețișor de lemn care la capete un ac din alamă, și pigmenți naturali.

Noi nu vom încerca tehnica tradițională, dar vom încerca să descifrăm o parte din simbolismele culorilor și liniilor ce se folosesc la încondeierea ouălor.

De exemplu, albul este simbol al purității, roșul semnifica viața (culoarea sângelui), albastrul este culoarea cerului si a apei, iar negrul reprezintă fertilitatea, galbenul reprezintă soarele și aurul. Elementele grafice au și ele o însemnătate, linia dreaptă verticală înseamnă viață, linia dreaptă orizontală – moarte, linia dublă dreaptă – eternitate, linia cu dreptunghiuri – gândire și cunoștințe, linia ondulată – apă, purificare, spirală – timp, eternitate.


Pentru cei care au timp să citească mai multe despre încondeiere ouălor am atașat pe Patreon public (nu necesită abonare) două lecturi interesante, în format pdf.

"Ouăle De Pasti, Studiu De Folklor 1931" de Artur Gorovei

"Considerații asupra ornamenticii ouălor încondeiate din Oltenia" de Veronica Tătulea

Comments


Follow me
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page