Jurnal de atelier. Cu cât înaintez în vârstă, timpul îmi pare din ce în ce mai puțin liniar, îl simt mai mult ca pe o spirală: primăvară, vară, toamnă, iarnă... și iar primăvară. Fiecare primăvară deși asemănătoare cu cea dinaintea ei, e mereu alta, parcă mai frumoasă, mai verde, mai înmiresmată, mai promițătoare....
Și deși sunt deja veche... iartă-mă din nou la început, o nouă primăvară! Anul ăsta parca am fost mai în armonie cu natura ca niciodată.
În ianuarie am stat pe loc, am făcut planul, am separat cu răbdare grâul de neghină, ce mi-a adus bucurie de ce mi-a furat energia....ca în fiecare an, am murit puțin și am reînviat.
S-au cernut, parcă de la sine, câteva direcții clare, am idei noi care vor să se nască anul ăsta, vreau să ilustrez și să scriu în continuare povestea ciupercilor, și poate și alte povesti, apoi vreau să încep să vă arăt cum se întâmplă toate astea la mine în atelier.
Când am început să lucrez cu porțelanul, eram fascinantă de rezultat, de obiectul finit și strălucitor, și continui să fiu, e un material minunat dar, cu trecerea anilor am învățat să iubesc și procesul. Activitățile uneori banale și repetitive, alteori pline de praf, concentrarea, rigoarea și disciplina, inevitabilitatea pierderii și emoția dinaintea deschiderii cuptorului, toate fac parte din munca și viața mea, și tare îmi doresc să pot împărtăși procesul ăsta cu voi.
Dar cum stau "departe de lumea dezlănțuită", undeva într-un sat, și rar se aventurează oamenii pe la mine la atelier, am început să mă gândesc mai serios la varianta video de a vă invita pe la mine. Poate un canal de Youtube.
Așa că am început cu începutul, m-am documentat de camere, lumini, cadre, unghiuri și softuri de editat. Am descoperit că mă fascinează tot ce ține de video, și vreau să învăț. Încă nu am toate echipamentele necesare dar am început să experimentez cu ce am deja, lumină naturală, un trepied, un Pentax Q mic și drăgălaș, un Canon vechi și telefonul. Pentru editat am încercat Filmora, dar nu ne-am înțeles prea bine, așa că m-am decis să învăț Adobe Premiere. Sper să am ce să vă arăt cât de curând.
În procesul ăsta de cercetare am dat peste câțiva youtuberi (video makeri) care sunt în prima linie, duc la nivelul următor obișnuitul vlog printr-o atenție pentru compoziție, lumină și culoare ce își aveau locul până acuma doar în cinematografie. Dacă nu îi știți, vă recomand să vă uitați, ceea ce fac e cu adevărat extraordinar!
Ali Gallop
Natalie Lynn
Gawx
Life Of Riza
În februarie, am coborât din visare, mi-am suflecat mânecile și am renovat micul meu atelier de la Florești, care trebuie să crească și el odată cu mine, ca o cochilie de melc. Am văruit pereții, am șlefuit și revopsit podeaua, am reorganizat spațiu după nevoile mele de acum și am triat tot ce adunasem în 12 ani de muncă. Cum spațiul e mic, a trebuit să găsesc soluții ingenioase, am pus masa de lucru pe roti, să o pot muta unde am nevoie, am renovat un mic dulăpior pentru materiale, mi-am făcut un limbo pentru poze, pe care îl pot desface la nevoie dar, care nu mai ocupă spațiu, ca photoboxul vechi și multe altele despre care poate o să povestesc cu altă ocazie, mai pe îndelete.
Nu știu dacă v-am mai spus până acum dar îmi place maxim să șlefuiesc, să vopsesc, să repar lucruri... ador plimbările la Dedeman. Am o nevoie de a face ceva cu mâinile, dacă nu făceam ceramică, probabil făceam renovări și restaurare de mobilă.
Iar, în martie, odată cu toporașii, brândușele și ghioceii, ideile mele încep ușor să scoată capul firav în lume.
Primul ghiocel, e Eva, o lucrare la care țin forte mult și care a ieșit abia din a doua încercare, prima a crăpat urât la arderea de glazură, (dar plănuiesc să o repar kintsugi, și poate să și filmez procesul). Îmi pare că forma asta este însăși esența feminității, care conține... și sunt recunoscătoare că a ales să vină la mine...
Eva e prima piesă din următoarea mea colecție, odă feminității, o temă care mă încearcă de multă vreme.
Iar pe partea de video, primii toporași, am început o serie de reels scurte #howitsmade, cu povestea unui pahar călător, cap coadă, de la mulaj, la turnat, biscuit, finisat, pictat, glazurat și ardere finală de glazură. O ocazie bună să învăț despre cadre și cut-uri. Găsiți primele 3 episoade pe instagram @al_radu.
Sper că poveștile mele v-au inspirat să începeți fără teamă ceva nou, odată cu natura.
Până data viitoare vă doresc o primăvară frumoasă, cu verde crud 💚, cu soare blând 💛, cu bujori în obrăjori 💗, cu forțe proaspete 🧡 și o idee de melancolie și visare 💙!
Alte noutăți.
Șezătoarea Mândrelor de martie va avea loc pe data de 26 martie, ora 17:30 - 19:30, pe zoom. Tema e - studiu de natură statică cu cocktails colorate. O ieșire creativă cu felele în luna femeii + o ocazie bună să observăm transparența, culoarea și jocul de reflecție și refracție. Pentru înscrieri îmi puteți scrie.
Am domeniu nou! - www.AlexandraRadu.ro dar îl păstrez în continuare și pe cel vechi, cu care v-ați obișnuit, www.alradu.com.
Tot în shop luna asta am pregătit și câteva surprize pentru voi: reduceri la ultimele obiecte din colecții mai vechi, iar următoarele 10 cărți 🍄 Ghici ciupercă ce-i? 🍄 + un calendar 2024 CADOU.
Comments