top of page

Pentru consumatorul de artă de azi


După mine artistul este un individ cu piramida lui Maslow întoarsă pe dos. Adică dânsul nu începe să urce piramida de la bază, de la nevoi fizice, siguranță, apartenență, recunoaștere, ca tot omul, ci se avântă direct în vârf la auto-actualizare, la ce îi cere sufletul, de multe ori ignorându-le pe restul.

Sunt artiști și artiști, unora le iese...multora nu...dar indiferent de ce succes au în ochii omenirii sau de cât de desăvârșiți sunt, sau nu, ca indivizi sau ca artiști ei ne arată mișcarea asta spre în sus. Ne amintesc constant de sufletul nostru, pentru ca noi să putem să mai și uităm și să ne vedem de ale noastre. E un schimb. La fel cum doctorul își dedică viața cunoștințelor despre corpul uman, pentru ca noi să putem să fim ignoranți în ale medicinei și să apelăm la el doar când avem nevoie.


Deși, ca tot omul am preferințele mele, cred cu tărie că fiecare artist are importanța lui, și nu ne-am putea lipsi de nici unul. Cu cât mai mulți cu atât mai bine pentru omenire! Sunt de partea celor care cred că dacă Hitler ar fi urmat o carieră artistică istoria ar fi arătat altfel. De critici poate am putea să ne lipsim, dar asta e o altă poveste :))


Probail că într-o lume ideală nu ar mai fi nevoie de artiști, am fi puțin artiști cu toții.

Dar pentru moment avem încă mare nevoie de ei, de felul lor pe dos de a vedea lumea, de curajul pe care ni-l insuflă, de bucuria pe care ne-o aduc, de încurcătura în care ne pun uneori...

În vremuri tulburi, ca acum, arta e unul din primele lucruri ce par să își piardă sensul, dar să nu uităm că ea e ceea ce ne va ajuta să ne vindecăm rănile războiului, multe generații de aici înainte.

V-ați întrebat vreodată câtă artă consumăm în fiecare zi, de multe ori fără să dăm nimic înapoi?...câte filme, câtă muzică, câtă pictură, câtă fotografie, cât content devorăm într-o singură zi?...o să spuneți că ce vedem gratis pe internet nu se pune, dar eu vă zic că ba da! Trăim într-o eră în care consumăm zilnic artă în format digital. Încercați doar să vă imaginați cum ar arăta feed-ul vostru fără artiști, fără creatori de tot felul.

Și dacă e un schimb cum ziceam...oare noi, consumatorii de artă, ce dăm înapoi?


Așa că dacă vă place un artist pe social media, dacă vă face să simțiți ceva, dacă vă pune pe gânduri, dacă vă amuză, dacă vă inspiră sau doar vă scoate din ale voastre, cumpărați de la el!

Dacă vă permiteți cumpărați originale, e minunat să ai în casă o lucrare de artă, dacă nu, cumpărați printuri, format digital sau pur și simplu donați sume mici în schimbul bucuriei pe care vi-o aduce să îl urmăriți pe social media.


Artiștii din Ucraina au acum mare nevoie de susținere, mai ales că mulți și-au părăsit atelierele și nu pot continua să lucreze. Am postat și noi câțiva pe KĂTUN, dar sunt sigură că puteți găsi mulți alții cu care rezonați, scotociți pe instagram, pe facebook, pe Etsy. Mulți dintre ei au lucrări în format digital pe care le puteți printa și înrăma dacă doriți.

Și nu uitați nici de artiștii locali. Și ei sunt îngrijorați de ce urmează, de un posibil conflict sau criză economică.

Dacă găsiți valoare în ceea ce fac, cumpărați de la ei! Arta n-a fost nicicând mai accesibilă ca acum.

Commentaires


Follow me
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page