top of page

Ce înseamnă serii mici și unicat





Dacă mă întreabă cineva cu ce mă ocup spun că fac obiecte din porțelan, serii mici și unicat, cu decor sub glazură, ars la 1280°C, dar poate nu toată lume înțelege exact ce presupune munca mea, așa că am decis să vă povestesc puțin depre procesul meu de lucru.


Procesul meu le lucru are 7 etape, fiecare etapă este importantă și necesită grijă și atenție.

Porțelanul nu prea merge grăbit ...are ritmul lui. De aceea comenzile pot dura undeva între 2 săptămâni și 3 luni, uneori și mai mult.

  • realizarea știclului

Porțelanul e de două feluri, pentru modelare sau pentru turnare.

Eu prefer să torn, pentru că asta îmi permite să mă focusez pe partea de decor.

Ce e de interes pentru mine e să am o formă simplă, cu suprafață netedă pe care pot ilustra.

Pentru turnare e nevoie de un negativ din ipsos (știclu) care trebuie înlocuit odată la 50-100 de turnări.

Fac șticluri de obicei vara, când pot lucra afară în curte, e un proces destul de anevois și prăfos, de aceea nu fac prea des forme noi ci mă joc cu ce am deja.

Știclul (negativul din ipsos) trebuie să se usuce bine bine înainte de pasul următor, ceea ce poate dura până la 2 săptămâni (depinde de dimensiuni și de vremea de afară).

  • turnarea obiectelor

Porțelanul de turnat vine sub formă de praf care trebuie pregătit cu o anume cantitate de apă și transformat în lichid. Fac asta cam de 4 ori pe an într-un butoi mare, câte 50 kg odată (vezi foto).

Odată ce e lichid el poate fi turnat în forma de ipsos, apoi eu îl las cam 6-12 ore până să îl scot și să il pun la uscat. Uscarea durează și ea câteva zile.

  • prima ardere, de biscuit, la 800 °C

Obiectele uscate întră la biscuit (prima ardere) care durează și ea cam 24 de ore.

  • finisat

Finisez obiecte biscuitate cu apă, pentru a nu inhala praful de porțelan, apoi le spăl bine și le pun iar la uscat.

  • decor

A doua zi le pictez, de departe partea mea preferată dar și cea mai delicată. Durează una două zile să pregatesc un cuptor.

Decorul sub glazură are avantajele și dezavantajele lui.

Avantajul e că pictura e prinsă între ciob și glazură, devine parte din el și deci nu se duce nicicum (obictele sunt dish washer safe) iar dezavantajul e că nu știi exact cum se vor comporta culorile după ardere.

Ciobul este poros și suge ca o hârtie sugativă iar unii pigmenți se schimbă foarte mult după ardere. Aici trebuie să te bazezi mult pe experință.

La decor, eu țintesc să obțin un efect de acuarelă și tuș, așa cum fac pe hârtie...cu zone de transparență și linii precise...dar tehnica diferă foarte mult de cea de acuarelă.

Ar fi poate mai ușor să obțin efectele astea cu decor peste glazură, ca la ceramica Maiolica, dar simt că aș pierde din prospețime si simplitate, și decorul ar fi ceva aplicat peste nu parte integrantă din obiect... lucruri la care eu țin mult.

  • glazurat

Glazura o aplic cu jet de aer cu un compresor având grijă să fie uniformă pe suprafață, nici foarte subțire nici foarte grosă, pentru a minimiza defectele de la ardere. Partea asta îmi place cel mai puțin, sunt nevoită să o fac cu mască (vezi foto) și afară, indiferent de vreme, fiind foarte toxică. Iarna e cel mai greu...

  • o a doua ardere, arderea de glazură, la 1280°C

După glazură obiectele trebuie să se usuce foarte bine, le bag în cuptor la 100 °C cu capacul deschis, să se evapore apa, peste noapte, arderea asta extra, de uscare a eliminat multe din defectele glazurii, dar a adăugat la factura de curent 😬.

A doua zi dimineață pornesc cuptorul pentru arderea de glazură care dureză și ea cam 36 de ore, cu răcire cu tot.

Obiectele le scot când ajunge la 90 °C, altfel glazura face crackliuri (mici crăpături). Am învățat asta cu greu, înainte eram așa de nerăbdătoare, încât îl deschideam forțat pe la 400°C.

Nu toate obiectele ies bine, cam 5-25% din ele sunt cerute ca sacrificiu de Zeul Focului, un zeu aprig care nu iartă și nu ține cont de noi muritorii de rând...



Iar ca să vă faceți o idee la ce mă refer când zic serii mici și unicat, cam câte obiecte reușesc să fac într-o lună și de ce sunt uneori în întârziere cu comenzile 🙈.


Ce înseamnă serii mici și unicat?

Pentru mine, serii mici înseamnă că fac câteva obiecte diferite între ele pe aceași temă, cum au fost cele 12 ghindușe pentru târgul din iarnă, sau 10 micuți cu cactus sau paharele călătoare care cred ca au ajuns să fie vreo 100-150 de-alungul anilor. Uneori repet obiectele la cerere cum a fost Farfuria cu Hamsie care a fost așa de îndrăgită de voi că am ajuns să fac pe parcursul a câteva luni în jur de 20.

Nu prea am răbdare să repet ilustrația...sar mereu la altceva. De multe ori la comenzi din astea remake, deși pornesc cu cele mai bune intenții, ajung să fac modificari mari la partea de ilustrație. Nu pot altfel 😅


Cam cât reușesc să fac într-o lună?

Dacă muncesc 12 ore pe zi, fără weekend-uri libere, ceea ce fac de multe ori înainte de târguri, reușesc să ard 4 cuptoare de obiecte într-o lună.

În lunile mai liniștite, de obicei vara, e boierie, am weekendurile libere, lucrez 6-8 ore pe zi și ard doar 2 max 3 cuptoare într-o lună. Dacă ar fi după mine așa mi-ar plăcea să fie tot anul!🙂

N-aș vrea să pară că mă plâng, îmi place enorm ceea ce fac dar sunt și perioade mai aglomerate în care viața mea pare că se mută cu totul în atelier, iar pe termen lung nu e tocmai sustenabil.


Câte obiecte intră într-un cuptor?

Cuptorul meu este unul mic de 60 L cilindric, în care obiecte intră pe etaje. Ceea ce înseamnă că poate conține 5 farfurii odată sau 3 farfurii și un bol mare de salată sau 3 farfurii și 5 pahare, (cu cât sunt mai mici obiectele cu atât intră mai multe odată).


Poate ar fi mai înțelept să fac cât mai multe obiecte mici în serii cât mai mari, pentru a rentabiliza tot procesul ăsta...dar, nu sunt tocmai o persoană pragmatică...și cuvintele astea "rentabil", "eficient", "mic antreprenor", "mic bussines","profit", "produs", "meșteșugar" sunt moartea pasiunii pentru mine 😃

Văd ceea ce fac, mai mult, că pe un stil de viață...un fel de a fi...o vocație, dacă vreți.

Voi continua probabil să fac asta, într-un fel sau altul, până mor, indiferent dacă îmi va merge bine sau nu...

nu știu altfel!

Follow me
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page