Dacă sunteți pasionați de ciuperci sigur îl știți pe Ursit, de pe facebook, instagram sau de pe tiktok, răsare în feed, mereu vesel, ca o ciupercă după ploaie!
Poate unii dintre voi ați participat deja la unul sau mai multe din atelierele lui călătoare prin țară, dacă nu, fie că sunteți începători sau culegători mai experimentați, vă recomand să o faceți.
După mine e o ocazie minunată să descoperiți lucruri noi și interesante despre ciupercile din zona voastră, să învățați sau să exersați o metodă riguroasă de identificare și, la fel de important, să cunoașteți alți oameni ca voi, cu care puteți mai departe ieși la pădure.
Dar să ne întoarcem la oile noastre... l-am descoperit pe Ursit anul trecut, când făceam research pentru "Ghici ciupercă ce-i?", și este unul dintre Cei Trei Ciupercari, căci au fost trei ca-n povești, care au susținut și încurajat, micul meu proiect de carte, mic nu neapărat ca volum de muncă, căci am muncit ca la unul mare, ci pentru că a fost o ediție limitată de 200 de exemplare, semnate și numerotate din care mai găsiți câteva aici.
Cu Ursit, deși am mai vorbit online de câteva ori, nu ne-am întâlnit pe viu până ieri, la un atelier de-al lui în zona Moreni-Târgoviște. Și cum știam că tare i-au plăcut personajele mele ciuperci, m-am gândit să îi fac o surpriză, l-am transformat într-un personaj, jumate ciupercă, mai exact Hrib domnesc (Boletus regius) , jumate urs trubadurs din pădure mâncător.
Cum fu la Atelierul Ursului.
Trubadursul ne-a întâmpinat de dimineață cu un cântecel la ukulele, apoi ne povestit multe despre ciupercile de la noi din țară, despre împărțirea lor pe categorii și cum să le identificăm prin observarea atentă a caracteristicilor lor, de la culoare, textură, formă, proporții, consistență, amprentă sporală, miros, gust și multe multe altele.
Apoi cu mintea doldora de informații, pe care le-am primit și în scris pe mail pentru a putea reveni la ele mai târziu, am pornit prin pădure.
Deși plouase bine cu câteva zile înainte iar locația aleasă de Urs era una foarte promițătoare, o pădure superbă atât cu zonă de conifere cât și de foioase, și văi umede, din cauza secetei de luna trecută, am întâlnit puține ciuperci, dar asta nu ne-a împiedicat, căci ne-am oprit la fiecare în parte și am avut pe rând ocazia să le descriem și să încercăm să le identificăm, cu ghidul culegătorului în mână.
Pe final ne-a povestit despre valoarea nutritivă a ciupercilor sălbatice și felurite rețete delicioase cu ciuperci, apoi a răspuns la multele noastre întrebări.
Las mai jos câteva fotografii de duminică să vă faceți o idee.
Am aflat multe lucruri noi despre ciuperci, dar poate și mai important de atât, am cunoscut mulți oameni frumoși. Amintesc aici doar câțiva: avem deja planuri de ieșit pe coclauri după ciuperci cu Andreea și soțul ei, cei doi participanți care locuiesc în zonă, știu acum cui să cer sfaturi despre mișcare și nutriție, Cătălin de la justmove.ro, apoi am încheiat ziua minunat la concertul Soul Serenade, cu Adelina si Andrei.
M-am întors puțin mai cunoscătoare într-ale ciupercilor, cu coșul gol de data asta, dar cu inima plină ❤️
ANUNȚ IMPORTANT! De mâine plec într-o scurtă vacanță, dar rămân la un mesaj distanță pentru orice întrebări. Comenzile plasate în perioada 9-21 iulie pleacă spre voi începând cu 22 iulie!
Zi frumoasă! 🍄
PS: Puteți și voi comanda o ilustrație în acuarelă personalizată, un portret ciupercit 🍄, ca cel pentru Ursit, mai multe detalii în shop.
Kommentarer