top of page

Scrisoare de noiembrie


Dragii mei,

nu v-am mai scris de multă vreme aici...

În ultimii ani m-am simțit cumva luată pe sus, ca într-un vârtej, în încercarea de a-mi satisface două nevoi importante, cea de apartenență și cea de siguranță.

Am muncit mult pentru a pune bazele și a crește mica și minunata comunitate KĂTUN care m-a scos de multe ori din atelier și din zona mea de confort, uneori și din pepeni, dar care acum, după 4 ani, mă face să simt că aparțin unui trib.

În paralel am făcut tot posibilul pentru a menține un ritm și o constanță în atelier, cu colecții noi de porțelan pentru târguri, comenzi și câteva proiecte de ilustrație.

Am jonglat cumva cu toate, nu mi-a ieșit mereu, le-am mai scăpat și adunat de pe jos, dar am învățat din greșeli și am mers înainte.


În tot vârtejul ăsta câteva idei pe care mi-am dorit să le fac s-au pierdut pe drum...pe unele le-am început și lăsat așa, altele nici nu au ajuns în caietul de schițe...mi-e și rușine să recunosc! Nu erau niște idei extraordinare dar erau...erau ce își dorea suflețelul meu să facă...sunt sigură că știți despre ce vorbesc.

Nu știu ce vă cere vouă sufletul, mi-ar plăcea să îmi scrieți, mie îmi cere mereu pădure, mare, aer și joacă, multă joacă și nu îi prea ofer asta, prea mă iau în serios uneori!


Așa că mă întorc timid, a nu știu câta oară, la sufletul meu cu o serie de mici ilustrații cu ciuperci de la noi din țară. Vreau să le adun într-o cărticică de buzunar, măcar vreo 20 așa...dacă nu mai multe, fiecare cu câte o ilustrație și o mică povestioară, doar cât să aprindă imaginația și iubirea pentru ciuperci.


Am început în joacă, încercând să învăț despre ciupercile pe care le întâlneam în pădure....îmi par așa niște creaturi misterioase, nici plante nici animale...noi vedem oricum doar o mică parte, fructul, dar ele formează o rețea subterană, un fel un world wide web al pădurii la care se abonează copacii...

Cu siguranță m-au inspirat și câteva dintre cărțile pe care le-am citit/răsfoit în ultima vreme și pe care dacă nu le aveți le recomand cu căldură:

  • The Hidden Life of Trees: What they Feel, How they Communicate—Discoveries from a Secret , de Peter Wohlleben

  • Ierburi uitate. Noua bucătărie veche, de Mona Petre

  • Forage: Wild Plants to Gather and Eat, de Liz Knight (ilustrată de Rachel Pedder-Smith)

  • Ghidul culegătorului de ciuperci de Vasas Gizella, Locsmándi Csaba

Îmi place foarte mult toată mișcarea asta cu foraging de plante și ciuperci sălbatice, dar nu atât pentru mâncat, nu sunt eu marea gospodină, cât pentru ocazia asta de a explora și de a privi mai cu atenție pădurea. Îmi place mai mult să le observ, să le fac poze, să le desenez, să le miros și să le las acolo.


Până acum am foraged câteva, pe care le găsiți în shop aici sub formă de printuri a4, o ciupercă la alegere din cele 9:

  • Crăiță (Amanita caesarea)

  • Zbârciogul delicios (Morchella delicioasa)

  • Muscărița (Amanita muscaria)

  • Trompeta piticului (Craterellus cornucopioides)

  • Hribul arămiu (Boletus aereus)

  • Gălbiorul (Cantharellus cibarius)

  • Amăgitoarea de ametist (Laccaria amethystina)

  • Hribul cenușiu (Boletus edulis)

  • Oița (Russula virescens)


Fiecare print vândut va merge direct în pușculiță pentru a finanța tipărirea cărticelei în 200 de exemplare.

Am vorbit cu tipografia, impress.ro o mică tipografie din Cluj căreia nu îi pot face destulă reclamă, am colaborat deja de două ori cu ei ca ilustrator și au făcut o treabă excelentă de fiecare dată.

Iar când va fi gata textul o să rog un ciupercar avansat să arunce un ochi, să nu spun vreo prostie, dacă cunoașteți pe cineva îmi puteți scrie.


Până atunci rămâne doar să continui seria și să scriu povestioarele la gura sobei...

Mi-am cumpărat godete noi de acuarela de la Combinatul Fondului Plastic pe care abia aștept să le testez și două blocuri de la hahnemuhle și am făcut o listă din sugestiile voastre din comentarii: Cașul ciorii (Lycoperdon perlatum), Ciuperca de porțelan (Oudemansiella mucida), Buretele cu perucă, Piersica creață (Rhodotus palmatus ), Steluta pământului (Geastrum fimbriatum), Ciuperca plângătoare (Hebeloma crustuliniforme), Buretele aricilor (Lycoperdum echinatum) Râșcovul (Lactarius deliciosus),Nicorete vânăt (Lepista nuda), basina porcului (Calvatia gigantea), Creasta cocoșului (Sparassis crispa), Vinețica sau Porumbel, Piciorul caprioarei (Macrolepiota procera) aștept și alte propuneri dacă mai aveți.

Se anunță o iarnă de poveste, pe sufletul meu!


cu drag,

Alexandra

PS: Și dacă nu iese treaba asta cu tiparul...suflețelul meu va fi mulțumit și cu două trei exemplare de carte, am găsit un curs pe domestika și poate cu ocazia asta învăț să leg cărți...


Follow me
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page