top of page

The Ceramic CongressVă povesteam că mi-am luat bilet la The Ceramic Congress, cel mai mare festival online de ceramică, cu peste 72 de ore de workshopuri și conferințe, a peste 40 de artiști ceramisti din toată lumea printre care, doar să numesc câțiva, Anne-Laure Charlier @annelaurecharlie și Erin Tsubono @erinswindow și Beth Lo @bethloceramics, pe care le ador❤️ Exact ce aveam nevoie, o imersie în lumea ceramicii 😃


A fost minunat să văd cum lucrează fiecare, să le văd atelierele și să cunosc puțin filozofia din spatele muncii lor. De la fiecare dintre ei am ce învăța și merg mai departe cu o listă mare de tehnici noi de încercat, mai mult curaj și muuultă inspirație.


Și vreau să vă spun că, urmărind câteva sute de ceramiști contemporani din alte țări, cunoscuți și mai puțin cunoscuți, de-a lungul anilor, avem și noi în România ceramiști valoroși. Comparativ însă cu alte tări din lume, la noi ceramica e încă o Cenușăreasă a artelor. Ceramiștii nu prea sunt văzuți în galerii, nu apar în albume de artă, nu au asociații care să le protejeze drepturile, nu au festivaluri sau conferințe... și sunt în general obosiți pentru că, cu mici exceptii, muncesc mult pe bani puțini. Dar, cu toate greutățile astea continuă să practice și să trăiască ceramică, ceea ce e minunat!


A spus frumos Erin, în workshopul ei la întrebarea cât îi ia să facă una dintre lucrările ei, Bell People, cum le numește ea...răspunde:

"it's irrelevant how long it takes... one week maybe more, depending on the weather but the real answer would be: it takes 49 years of being me and seeing the world uniquely through my eyes and that applies to all the artists out there. I think we should all respect our work and other people's work and originality, and imagine what it takes to keep practicing."
Îmi doresc mult ca domeniul ăsta pe care eu il iubesc și căruia mi-am dedicat viața, să crească și să înflorescă și la noi, și odată cu el fiecare ceramist în parte. Îmi mai doresc să fie puțin mai ușor pentru cei care vin din urmă. Și pentru asta fac tot ce îmi stă in putere!

Las mai jos câțiva dintre cei care au fost anul acesta la congres, vă recomand să îi căutați și aștept părerile vostre despre domeniul ăsta frumos al ceramicii la noi.
Commenti


Follow me
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page